• | Anni - Agility 044 339 3839 | Minttu - Hevoset 045 869 7799 | Tiina - Koirakoulu 040 5890 741
  • kkntoimisto@gmail.com
 

Home / Uncategorized / Niin monta tapaa pilata koira

On ollut aika jolloin treenaaminen nähtiin hyvin simppelinä asiana. Tekninen harjoittelu maalaisjärkeä mukaillen, palkka käskyn noudattamisesta, ei palkkaa pullikoinnista. Jotku käyttivät pakotteita, toiset joitakin vähemmän. Koirat joko tekivät tai eivät tehneet täydellisesti, treenit jatkuivat ja kukaan ei menettänyt yöuniaan. Koirat eivät menneet pilalle vaan ne vain olivat mukana menossa.
Toisin on nyt. Nykyään treenien kuuluu pääsääntöisesti näyttää hyvältä ja niitä pitää ehdottomasti analysoida hienoin termein. Koiratkin ovat jatkuvassa vaarassa mennä pilalle ellet huomioi muutamia seikkoja jotka oikeaan treenaamiseen kuuluu. Käskyn noudattaminen ei ole se juttu vaan siihen liittyvä hifistely – vaikka ei olisi edes konkreettisia tavoitteita, on silti hifistelyä. Jollet analysoi syvällisesti sekä ennen että jälkeen treenien koiran korvien asennosta lähtien, et tiedä mitä teet ja koirasi menee pilalle.
Koira menee pilalle mm.näistä asioista:

1. Matala vire
Jos se kerran saa tehdä mitään matalassa vireessä treeneissä, se tekee hautaan saakka matalassa vireessä – vähintään kokeessa se tekee matalassa vireessä! Pilalla.

2. Väärä hännän tai korvien asento
Noniin! Nyt sillä on väärä tunnetila ja siitä jos mistä menee pilalle! Suukaan ei muuten saa olla kiinni eikä auki väärällä tavalla väärään aikaan koska väärä tunnetila. Miettikää nyt. Koira ei silloin opi kuin sen väärän tunnetilan ja se on pilalla jos näin pääsee käymään.

3. Ohjaajan väärä asento, väärä tunnetila, väärä asenne, väärä treenityyli
Nyt oikeasti ollaan armeijassa. Ei saa eläytyä liikaa mutta pitää tietenkin eläytyä oikeaan tunnetilaan jotta koira saisi häntänsä ja korvansa oikeaan asentoon. Tyhmäkin tajuaa että muuten koko homma on pilalla, myös koira.
Vain oikeanlainen treenityyli saa aikaan oikeanlaisia treenejä ja oikeanlainen treeni taas tuottaa oikeanlaisia analyysejä. Sitähän tässä haetaan.

4. Kaavamaisuus
EI. Tarvitset silti tarkkaan laaditun suunnitelman ja treenaatte vain koekaavioita mukaillen. Mitään höpöhöpöä ei treenata – koskaan. Eihän se ole edes treenaamista sellainen vaan jotain amatöörien hihhulointia. Ilman koekaavion huomioimista koira menee pilalle. Sitäkin enemmän se menee pilalle koekaavion kaavamaisesta hinkkaamisesta!

5. Mukavuusalue
Ei ei ja vielä kerran ei. Koira menee pilalle jos sillä treenataan vain sille tai ohjaajalle helppoja asioita. Jos mikään ei tuota ongelmia, olette vain vältelleet niitä ongelmia joita teillä kuitenkin on. Pitää treenata ongelma-alueita kuntoon mutta niin että treeni näyttää täydelliseltä ja helpolta. Jos koira menee hetkeksikään hämilleen, se on pilalla eikä se opi kuin pilalle menemisen. On muistettava vain oikea vire, oikea hännän ja korvien asento, oikeanlainen ohjaustyyli, oikea rytmi, oikeat liikkeet, koekaavio oikeanlaisella improvisoinnilla, ennen ja jälkeen analysointi, ammattisanasto, viettiteoria, oikea toiminta-alue, oikean pituiset harjoitukset.. Jaa ei hymyilytä??? No sitten koira menee pilalle. Tämä on treenaamista, ei mitään hauskanpitoa tai amatöörien harrastelua. Vain pro voi oikeasti treenata. Kaikki muu on höpöhöpöä.

6. Ps.
Ilman iloista mieltä ja hauskaa yhdessä tekemistä koko harrastuksesi on pilalla, myös koira, muista se.

Hyviä treenejä! 🙂

Kirjoittaja: Milla Peuraniemi

“Olen oululainen neljän saksanpaimenkoiran omistaja ja pienen tytön äiti. Myyn raakaruokaa ja harrastan koirineni IPOa. Ylipäätään koirien koulutus on kiinnostuksen aihe numero yksi. “Sitä saa mitä vahvistaa” on mottomme. Elämäntapasaksanpaimenkoiraharrastaja – tuo sanahirviö kuvannee minua parhaiten! ”

Millan Tora on kouluttajamme Marisannan koiran Pradan emä.

Kuva: Mirella Hilden